Är NFT bara en modenyck?

Efter 2021 års extrema hype kring NFT (non-fungible-token) i modevärlden, finns det både skeptiker och optimister kring ämnet. Kan den digitala världen ersätta delar av modebranschens fysiska delar?

I mars 2022 så anordnades för första gången en modevisning i Metaverse. Med namnet The Metaverse Fashion Week, på den virtuella plattformen Decentraland. Verkligheten är att vi närmar oss ett helt nytt sätt att använda mode på. Flera väletablerade lyxföretag i modebranschen har idag skapat NFTs. Bland de första modeföretagen att hoppa på trenden 2021 var Gucci och Balenciaga.

Dock är det fortfarande mycket förvirringar runt ämnet och en av skeptikerna är Bernas Aunault som är VD för företaget LVHM, som är Louis Vuittons huvudägare. Han uttalade sig i januari 2022 om att NFT och Metaverse tenderar till att vara en ”bubbla”, som kommer att spricka precis som IT-bubblan sprack under tidiga 2000-talet. Med en skeptisk inställning till NFT, har ändå Louis Vuitton skapat både ett spel som heter Louis the Game och skapat NFTs.

NFT är uppbyggt från kryptovalutor, och hålls vanligtvis på Ethereums blockkedja. Varje NFT är unik och de är inte utbytbara gentemot varandra. Till skillnad från en Ethereum, som kan bli utbyt mot en likadan då de har samma värde. NFT har ett mer symboliskt värde precis som ett klädesplagg kan ha ett symboliskt värde. En urtvättad tröja kan fortfarande ha ett värde för personen som äger den. Även om marknaden inte anser att den är mycket värd.

Många tror att NFT är en bubbla, till stor del på grund av den stora hysterin kring det. Trender varar inte för alltid och marknadsvärdet för NFTs är ofta svårt att värdera. En NFT i sig är inte mycket värt om inte marknaden anser att den är det.

Bortsett från hajpen kring NFT, finns det delar som tyder på att det inte bara är en modenyck. Trender försvinner men Metaverse ger också en möjlighet till nya sociala gemenskaper. Dessutom handlar mode om status och digitala tillgångar kan jämföras med statusen att äga materiella tillgångar.

Efter att IT-bubblan sprack vid millenniumskiftet, så fortsatte vi ändå att använda internet. Det kan jämföras med NFT, även om bubblan spricker så kommer vi antagligen fortsätta använda det. Lika riskabelt som att hoppa på NFT-trenden, är det också att avstå ifrån den.


NFT fashion outfit

Min digitala outfit från DRESSX.

Trendiga hälsningar Modevetaren

Gillar