Återbruk, Second hand och Vintage

Innehåller affiliate-länkar

Återbruk, second hand och Vintage-trenden idag, är en reaktion emot snabba trendväxlingar och, slit-och-släng-kläder. Vi har under denna kurs i skolan diskuterat hur återbruk fungerar, och skillnaden på Vintage och second hand. Den största skillnaden är den ekonomiska och kunskapen som visas upp med Vintage, därför har det en högre status än second hand.

De gyllene åren 1950, var en början på massproduktionen och konfektionsindustrin. Under 1960-talet skapades debatter om ”slit och släng” modet. Debatternas åsikter skiljdes i att, handla ska vara en rättighet och värdighet, medan motargumenten löd att det skapas falska begär genom konsumtion. Vidare på 1970-talet fanns det en stark ung generation som konsumerar second hand. Inpå 1980-talet hyllades konsumtionen på nytt. När 1990-talet kom skapades en Vintage-trend, och 2006 bar Julia Roberts en klänning från 1955 av Dior. Det uppmärksammades i media och blev ett bevis på trenden. Sammanfattningsvis har det varit en trend som varit till och från under en längre tid.

Exempel på modeföretag som idag jobbar med återbruk är H&M. Där går det att lämna in en påse med sina gamla kläder, i utbyte delas en rabattcheck ut på 50 kr. Början på 2000-talet hade även H&M en second hand avdelning. Sedan har Åhléns en ”Second hand & Vintage” kategori i deras webbshop online, där kan man handla kläder och väskor. Exempel på en omtalad secondhandbutik är Beyond Retro. En av deras butiker finns på Drottninggatan i Stockholm. Centrala second hand butiker brukar ha en högre status än dem utanför stan eller i småstäder.

Vintage-skor, Marc Jacobs HÄR!

Vintage-väska, Valentino HÄR!

Vintage-väska, Prada HÄR!

Beyond retro

Trendiga hälsningar Modevetaren

Gillar

Kommentarer