Vad är vintage?

Vintage är ett återkommande ord som ofta används inom modebranschen. Ordet kommer från latin och står för vinskörd, och utvecklades till att användas på dyrare årgångar på viner. Men vad innebär vintage-kläder? Det är ett finare uttryck för second hand och begagnat. Därför kan Vintage återkomma som en trend på kläder, väskor med mera. Det kan dock inte vara vilket plagg eller vara som helst utan ska vara av finare kvalité, helst designat av en modeskapare.


Det finns delade åsikter om när det får benämnas som vintage. Inom mode brukar det gå under namnet Vintage efter minst 25 år. Men det finns även uppfattning om att vintage är utgivna produkter mellan 1920-tal till 1970-tal. Eftersom på 1960-talet började det komma subkulturer och ungdomsmode. Paris tappade då sin ledande roll i modevärlden. Bland annat kom Mary Quant från London och inspirerade 60-talet med minikjolen. Tidigare hade det inte använts så korta kjolar. Med detta så blev massproduktionen större och det blev därför inte samma kvalitet på kläder. Kvalité är ett krav för att det ska bli vintage.


Nyproducerade varor som är inspirerat på äldre stilar kallas istället för Retro. Uttrycken blandas gärna ihop eftersom det inte finns någon tydlig gräns på när en vara är retro eller vintage.


https://www.youtube.com/watch?v=3OLN-sEVwIo

(Bildkälla theswinginsixties.tumblr.com och https://www.youtube.com/watch?v=3OLN-sEVwIo )

Trendiga hälsningar Modevetaren

Gillar

Kommentarer