Augusta Lundin utställning

Utställningen på Thielska galleriet med Augusta Lundins kreationer var en väldigt rolig upplevelse. Det fanns många välbevarade plagg. Ifrån skolans kurser med modehistoria, kunde jag koppla ihop hennes plagg med ikoniska trender som pågick under hennes aktiva tidsperioder. Lundin öppnade Sveriges första Couture-ateljé 1867 i Stockholm. Hon flyttade till Stockholm från Kristianstad 1863, och utbildade sig till mode- och finsömmerska. Sedan var hon den som tog det franska modet till Sverige och hade kunder i kungahuset, adeln och även i kulturvärlden. På utställningen visades plagg mellan 1880-tal till 1930-tal.

Modehuset växte fort och under 1880-talet hade hennes verksamhet expanderat till 26 rum i tre våningsplan, med 160 st anställda. Under högsäsong producerades 30 plagg om dagen. Sömmerskor har ofta haft tuffa arbetsvillkor men Lundin var modern för sin tid och populär arbetsgivare. Hon förkortade arbetstiden med två timmar så arbetsdagen blev 10 timmar och dessutom ingick en gratis lunchtimme. Övertid betalades och det infördes även 14 dagars betald semester. Allt arbete gjordes för hand, förutom de raka sidsömmarna som syddes med maskin. Plaggens alla delar ärmar, liv och kjol syddes av olika sömmerskor. Sedan blev hela plagget ihopsatt av en annan sömmerska. Broderier och dekorationer var det ytligare en specialistsömmerska som utförde.

Lundin skaffade sig viktiga kontakter, engelsmannen Charles Frederick Worth som var designer, och den svenske ekonomdirektören, Otto Bobergh. Dessa två arbetade tillsammans och skapade Paris första riktiga Couture-hus. Sedan återvände Bobergh hem till Sverige och blev granne med Lundin. Genom Bobergh fick Lundin kontakter i Paris som resulterade i att hon fick ensamrätt i Sverige på modeller från Worth.

Källa: Thielska galleriets utställning.

Augusta Lundin
Augusta Lundin utställning

Trendiga hälsningar Modevetaren

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,

Den utställningen ska jag besöka

nouw.com/stenhagenbettan
modevetaren
modevetaren,

Det gör du helt rätt i! 😄

nouw.com/modevetaren
Hilma
Hilma,

Men wow vilka klänningar! 😃 <3

nouw.com/hilma
modevetaren
modevetaren,

Visst är dem fina! 😄

nouw.com/modevetaren
Blackout
Blackout,

Jisses vilka klänningar. Fina. Måste varit jobbigt att bära upp dem bara. man kanske blev stark bara av det. Ingen styrketräning som behövdes. tack för intressant blogg som vanligt. 😊

nouw.com/blackout