Vad är modevetenskap?

Modevetenskap är ett humanistiskt ämne som blev en egen disciplin år 2006. Kandidatutbildningen som är i tre år, finns endast i Helsingborg på Lunds universitet, men i Stockholm finns kurser och masterexamen. Det är ett abstrakt och brett ämne med samhällsvetenskapliga inslag. Vi diskuterar ofta vad kläder ger för uttryck visuellt, om kulturarv och textila material. Jag har nu pluggat det första året, under det året har det varit två kurser om modehistoria med inslag av idéhistoria. Där vi följer hur modet utformat sig från medeltiden som är ca 1200-talet fram till hur vi klär oss idag. Även forskat om populärkulturen nu- och dåtid, och i modetidningar, karikatyrer med mera.

Stora modeskapare och deras kändaste verk är också något som studeras. Under året som varit har vi även fördjupat oss i konsumtionskulturteori, livsstil, modeproduktion, hållbarhet, genusteorier, modevetenskaplig forskning, observation av plagg och kommunikation. Till sist en vetenskaplig uppsats där vi forskat på egen hand om valfria frågeställningar inom mode. Det är en teoretisk utbildning därför görs inga praktiska övningar som att sy eller designa. Däremot är det under året en del studiebesök exempelvis på konstmuseum i Köpenhamn och klädutställningar.

Sedan är termin fem valbar, vilket innebär att du själv får välja kurser eller ha en utbytestermin utomlands. När man sedan söker jobb kan man lägga vikt på dem kurser som passar just det yrket. Det går att göra väldigt mycket inom mode och finns oändligt med möjligheter. Exempel på jobb kan vara modejournalistik, detaljhandeln, inköpare, PR inom modeföretag, projektledare, auktionsverk, stylist och mycket mer. Jag är väldigt nöjd med utbildningen och det är otroligt roligt ämne att studera om man gillar kläder och allt därtill! Låter det intressant?

Trendiga hälsningar Modevetaren

Gillar

Kommentarer

Shining
Shining,
När du skriver om mode på det här sättet tycker tom jag att det låter intressant. Ren fakta och forskning. Blir nyfiken på varför man klädde sig på vissa sätt i vissa tider och vad man ville signalera och vad det stod för osv osv.
Roligt att du är nöjd med valet av utbildning och det fanmns ju massor av valmöjligheter till jobb. Hoppas att du fortsätter skriva om mer av det du får lära dig. Är det en enda ren modeblogg jag skulle följa så vore det din isåfall.

nouw.com/shining
modevetaren
modevetaren,
Jätteroligt att du tycker det! Jag ska absolut fortsätta skriva mer om vad jag får lära mig! ❤️
nouw.com/modevetaren